Je droom realiseren

Ben je als particulier in het buitengebied komen wonen of ben je dat van plan? Dan is het eerste wat je wilt weten welke mogelijkheden je hebt. Want wat de wensen ook zijn, je hebt te maken met het bestemmingsplan en de bestaande regelgeving.

Landborg zoekt tot in detail voor je uit wat er mogelijk is. Dat doen we met jouw droom als uitgangspunt. We duiken diep in het bestemmingsplan, bekijken eventuele wijzigingsmogelijkheden en zetten alle opties op een rij. Als je droom haalbaar lijkt, starten we de gemeentelijke procedures voor vergunningen en eventueel bestemmingsplanwijzigingen.

Wij kunnen particulieren adviseren en ondersteunen bij:

Je kunt het volledige traject aan ons overlaten en bouwen op betrouwbaar advies.

Aankoop van een woon(boerderij)

We dromen allemaal toch van die landelijke boerderij in het buitengebied? Maar waar moet je als koper op letten als je die droomboerderij op het platteland wil gaan kopen? Wat zijn de wetten en regels waar rekening mee gehouden moet worden? Wij adviseren je graag.

Om een realistisch beeld te krijgen bij de kosten is het goed om te kijken welke kosten je nog extra moet maken voor een eventuele verbouwing. Bij Landborg werken naast adviseurs tevens architecten en bouwkundig tekenaars. Zo kun je het volledige traject aan ons overlaten.

 

Verbouwing van de woning

Wil je een boerderij verbouwen tot jouw droomhuis? Wij zijn gespecialiseerd in het verbouwen en renoveren van (monumentale) (woon-)boerderijen, schuren, en andere historische landelijke bouwwerken en bijgebouwen. Met oog voor eigentijds woongenot én voor de historische elementen die deze bouwwerken zo bijzonder maken.

Ruimtelijke ordening draait niet alleen om het opstellen van ruimtelijke plannen. Het proces om een plan in werking te krijgen is minstens zo belangrijk. Landborg kan het gehele proces verzorgen, van de verkenning en het principeverzoek tot aan de vaststelling en de vergunningverlening. Een goede samenwerking tussen opdrachtgever, overheid en adviseur is hiervoor essentieel.

Bij Landborg werken naast adviseurs tevens architecten en bouwkundig tekenaars. Zo kun je het volledige traject aan ons overlaten.

 

Realisatie van bijgebouwen

Bij de realisatie of verbouwen van bijgebouwen in het buitengebied moet met diverse zaken rekening gehouden. Zijn er vergunningsvrije mogelijkheden? Is de aankoop van sloopmeters noodzakelijk om meer vierkante meters aan bijgebouwen te kunnen realiseren? Passen de plannen binnen het bestaande bouwvlak?

Wij beantwoorden al uw vragen en bekijken op creatieve wijze de mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt maar Iedere situatie vraagt om maatwerk. Steeds weer zijn onze opdrachtgevers verbaasd over onze gedrevenheid om de juiste oplossingen te creëren. ‘Hadden we dat maar eerder geweten.’ is een reactie die wij vaak krijgen.

 

Oude stallen of schuren

Op het moment dat er op het perceel ongebruikte oude schuren staan dan zijn er mogelijkheden om hier iets mee te toen. Zelfs als je zelf geen nieuw- of verbouw plannen heeft. Met de ruimte voor ruimte-regeling of het functieveranderingsbeleid is het mogelijk om de gebouwen op een financieel aantrekkelijke manier te slopen. Door het registreren van de te slopen bebouwing in het buitengebied is het veelal mogelijk deze om te vormen tot sloopmeters. Binnen diverse gemeenten zijn verschillende regelingen van kracht. Hoe behaal je het maximale resultaat?

Sloopmeters spelen veelal een grote rol bij functieverandering. Sloopmeters van eigen erf kunnen na registratie en sloop worden ingewisseld voor bouwrechten. Maar sloopmeters kunnen ook verkocht of aangekocht worden. Iedere situatie vraagt om maatwerk. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om, met de inzet van sloopmeters op eigen terrein de inhoud van een bestaande woning te vergroten of de totale oppervlakte aan bijgebouwen of van een bedrijfspand te vermeerderen.

Een andere mogelijkheid is het inzetten van sloopmeters om bouwwerken te kunnen legaliseren. Wij kennen de regelgeving bij de diverse gemeentes en geven advies en begeleiden het hele traject.

 

Realisatie van een mantelzorgwoning

Je hebt je hele leven in het buitengebied gewoond en bent gehecht aan de plek. Enerzijds is er de wens om te blijven wonen waar je woont maar anderzijds de realiteit van de grenzen met betrekking tot mobiliteit. Het onderhouden van de ruimtes in en om de woning kan als een steeds groter wordende last ervaren worden.

Een oplossing zou gezocht kunnen worden in de vorm van een mantelzorgwoning op het erf. Een woning waarbij alle ruimtes gelijkvloers gerealiseerd zijn en voorzien van alle faciliteiten die wenselijk zijn.

Eén van de mogelijkheden kan zijn dat degene die mantelzorg verleent of wil gaan verlenen in de oorspronkelijke woning de intrek neemt. De oorspronkelijke bewoners kunnen dan in de mantelzorgwoning de intrek nemen. Zo kun je op de vertrouwde plek ontspannen de toekomst tegemoet.

Wij adviseren je graag in de mogelijkheden en weten welke regels gelden voor mantelzorgwoningen in het buitengebied.

Begeleiding bij vergunningen, bouw en bedrijfsontwikkeling in het buitengebied

Meer weten?

033 30 31 060 of mail ons